hanna-leena mattila

Esivaaliehdokas Hanna-Leena Mattila

Mikroyrittäjät kantavat kortensa kekoon

 

 Suomen sanotaan nojaavan tulevaisuudessa mikroyrittäjyyteen. Nämä yrittäjät ovat kampaajia, kosmetologeja, hierojia, ylipäätänsä yrittäjiä, jotka yleensä tienaavat leipänsä käsillänsä tehden pitkää päivää. Itsensä lisäksi he saattavat työllistää muutaman muunkin henkilön.

He saattavat toimia hyvinvoinnin ja kaupan alan palveluissa, mitkä tekevät elämästämme miellyttävämpää. Kaikki meistä tietävät, että juuri nämä alat ovat myös haavoittuvaisia talouden suhdanteiden muuttuessa laskusuuntaiseksi. Kun kuluttajan omat talousnäkymät heikkenevät, harvennetaan kampaamossa käyntejä tai ulkona syönti-iltoja. Kovapäiset kuluttajat eivät millään tahdo uskoa, kun taloustieteilijät kannustavat kuluttamaan ja pitämään siten talouden pyörät pyörimässä.

Kuluneet viisi vuotta ovat olleet maassamme ankaria taloudellisessa taantumassa räpistelyn vuosia. Eurokriisi ja maailmanlaajuinen lama ovat koetelleet kotimarkkinoita ja suomalaisten kuluttajien ostovoimaa. Valtion taloutta on koetettu paikata monilla veroilla. Arvonlisäveron korotus on jälleen hallituksen kynsissä. Jatkuva arvonlisäveronnosto on kuitenkin johtanut palvelualojen yrittäjät tukalaan tilanteeseen, sillä pohja yrittämisen kannattavuudelta on kadonnut. Yrittäjä on hankalassa tilanteessa, kun palkkaakin olisi saatava työstään yrittämisen ilon lisäksi.

Täytyy todella pitää työstänsä, kuten se yrittäjä, joka totesi kukkaroonsa jäävän vähemmän, kuin jos lojuisi työttömyyskortistossa. Eihän tämä voi olla oikein.

Yrittäjiä kuitenkin tarvitaan palveluiden tuottamiseen ja ihmisten työllistämiseen. Yrittäjien äänen on päästävä kuuluviin työmarkkinapöydissä. Vain siten heidänkin asemansa saadaan samalle viivalle ansiotyössä olevien kanssa. Yrittäjien verokohtelua on huojennettava, lisätyöntekijöiden palkkaamista on helpotettava ja sosiaaliturvaa on parannettava. Yrittäjät tarvitsevat arkityönsä tueksi mentoreita, jotka oman kokemuksensa pohjalta auttavat yrittämiseen liittyvässä byrokratiassa ja käytännön asioissa. Pyörää ei jokaisen kannata keksiä uudelleen. Vielä jää tehtävää myös kunnille. Yrittäjät kiittävät kuntia, jotka muistavat työllistäjiä pienillä todellisilla toimilla tyhjien juhlapuheitten sijaan.