Kolme pointtia asukasluvun nostamiseksi

Pekka Karjula
Lukijalta palsta, Raahen Seutu 14.9.2020

Viime viikolla sain olla mukana tilaisuudessa, jossa kehittämisjohtaja Pasi Pitkänen alusti Raahen alueen nykytilanteesta ja valotti tulevaa. Julkiset kiitokset Pasille, joka puheenvuoroillaan herättelee meitä raahelaisia! ”Tullista tulleena” raahelaisena hän näkee alueemme vahvuudet ja mahdollisuudet eri tavalla kuin me täällä syntyneet tai pitkään asuneet.

Tuon Pasin alustuksen jälkeen itselleni selkeytyi ”kolme pointtia”, joiden kautta alueemme asukasluvun väheneminen voidaan kääntää uudelleen nousuun. Oletko sinä samaa mieltä?

1. pointti: Noin 2600 pendelöijää. Raahen alue on todella vahvasti omavarainen työpaikoistaan, sillä tällä hetkellä työpaikkaomavaraisuutemme on 116-117 %. Alueellamme käy joka päivä noin 2 600 työntekijää naapurikunnista – pelkästään Oulusta yli 600 henkilöä. Kun mukaan otetaan pendelöijien perheet, niin voidaan arvioida, että 5 000–7 000 ihmisen olisi työnsä puolesta mahdollista muuttaa Raahen alueelle.

Tästä aiheesta on puhuttu jo vuosikymmeniä ja erilaisia houkutteluhankkeitakin on ollut, mutta laihoin tuloksin. Olisiko nyt viimein aika todellakin panostaa tähän ja henkilö henkilöltä selvittää, mitä voisimme tehdä, jotta nämä pendelöijät rakastuisivat Raaheen ja muuttaisivat tänne?

Jollekin se muuton este voi olla puolison työpaikka, jollekin sopivan asunnon tai tontin löytyminen, joillekin harrastukset ja ystävät… Jos henkilökohtaisilla haastatteluilla ja yhteydenpidolla voisimme poistaa edes 10 prosentilta muuttoesteet, niin saisimme jo satoja uusia asukkaita kotiseudullemme. Pendelöijien lisäksi aivan uskomattoman mahdollisuuden tarjoaa ne tuhannet ydinvoimalan rakentajat, jotka toivottavasti jo lähivuosina saapuvat alueellemme. Ovatko suunnitelmat valmiina heidän kotiuttamisekseen Raaheen?

2. pointti: Nuoriso ja nuoret perheet. On aina surullista kuulla, kun joku kertoo muuttavansa pois omalta alueeltamme. Usein se tapahtuu työn tai opiskelun perässä, mutta ei aina. Viimeksi tällä viikolla kuulin henkilökohtaisesti tarinan kohtelusta, jota nuori perheenisä oli saanut kaupungin rakennusvalvonnassa. Perhe oli löytänyt mieluisan rakennuspaikan, mutta tullut täysin tyrmätyksi rakennusvalvonnassa omien suunnitelmiensa kanssa.

Virkamiesten tulisi opetella Pasi Pitkäsen neuvomaa asennetta, että koskaan ei ensimmäiseksi sanota ei. Jokaista uutta kotia suunnittelevaa tai muuta rakentajaa on kaupungissamme kohdeltava silkkihansikkain. Rakentamista suunnitellessaan he osoittavat, että ovat valmiita asumaan täällä pitkään. Tänne sijoittuneet nuoret perheet ovat myös parhaita alueemme ”markkinamiehiä” poismuuttaneille ystävilleen ja tuttavilleen. Pidetään heistä kaikista huolta.

3. pointti: Syntyvyyden lisääminen. Raahen alueella perheiden lapsiluku on ilahduttavan korkea, mutta syntyvyys on täälläkin kovassa laskussa. Väestö vanhenee ja moniin nuoriinkaan perheisiin lapsia ei synny lainkaan tai vain muutama. Lasten saaminen on toki perheiden oma asia, mutta kyllä ympäröivä yhteiskunta voi vahvistaa tulevaisuuden uskoa ja toimia monilla myönteisillä tavoilla. Kotiavun saaminen vaikeissa tilanteissa, toimivat terveydenhoito- ja päivähoitopalvelut sekä lasten monipuoliset koulutus- ja harrastusmahdollisuudet ovat asioita, joiden varaan lapsiperheiden hyvä arki rakentuu. Tiukkanakaan aikana nämä eivät saa olla ensimmäisiä säästökohteita. Jokaisesta päätöksestä tulisikin tehdä tulevaisuutta ennakoiva ”lapsivaikutusten arviointi” yrittäjävaikutusten ohella.

Kolmen pointin ohjelman toteuttaminen vaatii kaupungilta vähän varojakin, mutta jo pelkällä asennemuutoksellakin saamme ihmeitä aikaan. Haluammehan tehdä sen?

Pekka Karjula
Raahen Keskusta