Kuntavaaliehdokas, Keskustanuorten pj. Elias Tornberg: ”Liikuntapaikkojen avaaminen jälleen lapsille ja nuorille on tulevaisuusteko”

Tolkun ihmiselle ei mene jakeluun, miksi kaveriporukka voi koulun liikuntatunnilla pelata koulun salissa salibandya, mutta iltapäivällä koulun jälkeen saman kaveriporukan koripallon pelaaminen onkin kielletty. Samaan aikaan ravintoloissa, baareissa ja kuntosaleilla voi olla jopa kymmeniä henkilöitä samaan aikaan lähellä toisiaan.

On ymmärrettävää, että yhteiskunta haluaa pitää talouden pyörät pyörimässä ja samaan aikaan hidastaa koronaviruksen leviämistä. Rajoitustoimien vaikutusta talouteen ja yhteiskuntaan on kuitenkin osattava tarkastella myös pitemmällä aikavälillä, eikä vain muutaman vuoden päähän katsomalla. Liikunnan harrastamisen on todettu ehkäisevän merkittävästi nuorten syrjäytymistä. Joidenkin arvioiden mukaan lasten ja nuorten harrastaminen on vähentynyt korona-aikana jopa kymmeniä prosentteja. On selvää, että lasten ja nuorten harrastustoimintaa rajoittamalla lisätään samalla syrjäytyneiden nuorten määrää tulevaisuudessa.

Valtiontalouden tarkastusviraston arvion mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa elämänsä aikana noin 1,2 miljoonaa euroa yhteiskunnalle. Tämän vuoksi yhteiskunnan on tehtävä kaikkensa, jotta syrjäytyneiden määrä ei entisestään kasvaisi tulevaisuudessa vaan päinvastoin laskisi mahdollisimman alhaiseksi. Lasten ja nuorten harrastustoiminnan estämisellä saadaan aikaan iso maksutaakka, joka kuitenkin tulee maksettavaksi vasta tuleville sukupolville. Raahen kaupungin päätös avata Raahessa liikuntapaikat lapsille, nuorille sekä edustusjoukkueille on loistava uutinen, vaikka päätöksen olisi voinut tehdä myös paljon aikaisemmin. Jatkossa päättäjien on syytä ottaa vakavammin lasten ja nuorten harrastustoiminta ja sen todelliset vaikutukset yhteiskuntaan.

Elias Tornberg, Raahen Seudun Keskustanuorten puheenjohtaja, Kuntavaaliehdokas