Kuntavaaliehdokas Senja Myllymäki: ”Tehdään Raahestakin pyöräilykaupunki”

On monta syytä, miksi pyöräilyä ja kävelyä tulee lisätä jokaisessa kunnassa.

Valtioneuvosto julkaisi v. 2018 periaatepäätöksen, jonka tavoitteena on 30 prosentin kasvu pyöräillen ja jalan tehtyihin matkoihin vuoteen 2030 mennessä.
Liikunnan puute on noussut yhdeksi suurimmista terveysriskeistä 2000-luvulla. Se lisää muun muassa työkyvyttömyyttä, sote-kuluja ja jopa ennenaikaisia kuolemia. Yksi syy on muutos liikkumistottumuksissa. Nuoret mopoilevat ja aikuiset autoilevat enemmän.

Jos pyöräily ja kävely lisääntyisi 20 prosenttia Suomessa, vuosittain syntyisi valtakunnallisen laskennan mukaan yli 4 miljardin euron edestä terveyshyötyjä. Miksi emme kuntana osallistuisi talkoisiin?

Pelkästään terveydestä ei ole kyse. Raahe kuuluu Hinku-verkostoon, jonka tavoite on vähentää kuntien päästöjä 80 prosenttia vuosina 2007-2030. On optimaalista, että tämä ilmastotoimi tuottaa myös merkittävää hyötyä kansanterveydelle! Autoilun vähentyessä vähenee myös melu ja ruuhka. Liikenne on turvallisempi muun muassa lapsille ja vanhuksille.

Pyöräilyä ja kävelyä lisätään tekemällä siitä helppoa. On rakennettava saumaton ja kattava verkosto. Pyöräily- ja kävelykaistat voi erottaa toisistaan viivalla, mikä tekee kulkemisesta sujuvaa ja vähentää törmäysten riskiä. Pyöräily ja kävely pitää huomioida kaikessa rakentamisessa ja pyöräpysäköinnistä tehdä toimivaa.

Hyvien reittien täytyy ulottua myös muihin kauempana sijaitseviin Raahen osiin. Tällä hetkellä esimerkiksi Saloisista tullessa joutuu ajamaan osittain jopa autotien reunaa.

Huono talvihoito nousee usein kyselyissä rajoitteeksi pyöräilylle ja kävelylle. Teiden on oltava aina kunnossa, jotta ympärivuotinen pyöräily mahdollistuu ja ihmiset innostuvat useammin jättämään auton pihaan. Voimme priorisoida pääväylät ensimmäisiksi hiekoitettaviksi ja aurattaviksi.

Voimme ottaa mallia Oulusta, kansainvälistäkin huomiota saaneesta pyöräilykaupungista, ja tehdä keskustassa ja sen lähellä kulkevista pyöräilyväylistä värillisiä. Kuulostaako tarpeettomalta? Ajatellaan tästä näkökulmasta: miltä tuntuu vaikkapa nuoresta parista tulla pistäytymään Raahessa muuttoa miettien ja nähdä punaiset, pitkät ja kauniit pyöräilyreitit kaupunkikuvassa? Raahe näyttää houkuttelevalta ja tuo mieleen isot, modernit kaupungit.
On paljon ideoita joita toteuttaa. Matkalle sijoitetut ilmanpainepisteet, numeroidut reitit, jopa pelkille pyörille suunnatut baanat…
Voiko Raahe olla tarttumatta tällaiseen tilaisuuteen?

Senja Myllymäki
Ehdolla Raahen kunnallisvaaleissa Keskustanuorena