57

57

57 Mutka-Leinonen Kristiina

Lukion lehtori, (uusi)

Mottoni: Tutkitaan, ennen kuin hutkitaan

Lukion lehtori: historia ja yhteiskuntaoppi, graduni tein Raahen merenkulusta ja purjelaivanvarustuksesta.

Olen elänyt lapsuuteni ja nuoruuteni Raahessa keskustan liepeillä, nyt asun Arkkukarin maalaismiljöössä hevostellen.

Elämääni tuovat rikkautta hevosentuoksu, rinnallani pitkään kulkeneet ystävät sekä minulle rakas työ nuorten sekä historian ja yhteiskunnallisten asioiden parissa. Elämänkokemukseni myötä olen oppinut katsomaan asioita monelta kantilta.

Nuorena poljin pyörällä joka päivä hevostallille, kävin koulua ja osallistuin vanhimpana lapsena ”kodin pyörittämiseen” isäni ollessa yksinhuoltaja. Kesätyöt olivat minulle tärkeä asia, kuten tämän päivän nuorillekin. Tahdon kiittää isääni siitä, että hän oli aina tukena ja turvana sekä kannusti kolmea lastaan opiskelemaan.

Koska nuoruudessani Raahessa ei ollut ratsastuskoulua, marssimme asian tiimoilta joukolla kaupungintalolle. Meille nuorille järjestettiin kuuleminen, jossa saimme kaupungilta tukea ja neuvoja. Haaveemme toteutui, ja sitä myötä opimme, että asioihin voi vaikuttaa.  Hevosharrastus on jatkunut koko elämäni.  Ajoin raviajokortin 16-vuotiaana ja kilpaakin tuli ajettua parisenkymmentä kertaa. Raveissa olen ollut kuuluttajana ja ravituomarina noin 35 vuotta. Ravituomarointi on opettanut, että asiat tulee tehdä sääntöjä noudattaen ja erilaisia näkökulmia kuunnellen, yhteistyöllä. Olen Raahen Ravi ry:n puheenjohtaja. Kotonani asustavat kaksi hevosta auttavat hyvin irtautumaan arjesta, varsinkin lannanluonti.  Yliopistoaikoinani toimin ainejärjestön puheenjohtajana sekä opiskelijajäsenenä tiedekuntaneuvostossa. Ammattini myötä olen perehtynyt yhteiskunnallisiin asioihin sekä seuraan niitä tiiviisti.

Wanha Raahe on jättänyt minuun jo lapsena tunnejäljen.  Olen iloinen, että Raahen kaupungissa on laadittu vanhan kaupungin kehittämissuunnitelma.  Lisäksi Wanhan Raahen säilyttämiseksi on perustettu säätiö, joka edistää ja tukee Raahen historiallisen vanhan kaupunginosan asuin- ja talousrakennusten kunnostamista ja ylläpito. Kun Wanhan Raahen tai seminaarin alueella, joka myös on lupaava kehittämiskohde, järjestetään tapahtumia, on raahelaisten ja turistien viihtyminen taattua. Kun kuljen muista kaupungeista tulleiden ystävieni kanssa Wanhassa Raahessa ja Raahen kivijalkakaupoissa, ne saavat kiitosta.  Hyvillä mielin ulkopaikkakuntalaiset lähtevät kotimatkalle Wanha Raahe mielessä ja ostoskassit mukanaan.

Terästehtaan ja siihen liittyvän yritystoiminnan lisäksi kaupungin tulee tukea monialaisesti nykyisiä ja tulevia pk- yrittäjiä/yrityksiä, jotka ovat merkittäviä työllistäjiä.  Korona-ajan helpottuessa yrittäjät tarvitsevat tukea kaupungilta sekä ostovoimaa kaupunkilaisilta: on tavallista tiiviimmän vuoropuhelun aika. Hanhikiven ydinvoimalan rakentamiseen ja taloutta elvyttävään vaikutukseen on hyvä varautua, mutta pk- yritystoiminnan osalta kaupungilla ei ole varaa jämähtää paikalleen.  Viranhaltijoiden, myös kaupungin työntekijöiden, me-henkeä sekä keskinäistä yhteistyötä työtehtävien hoitamisessa tulee lisätä. Jokaisen viranhaltijan työkalupakkiin tulee lisäksi kuulua halu palvella kuntalaisia sekä hallintolaissa olevat käytänteet.

Sote:n toteutuessa kuntapäättäjien tulee edelleen huolehtia monista kuntalaisille tärkeistä asioista. Kouluasiat, opiskelu, sivistys ja vapaa-ajan toiminnot sekä kaavoitus koskevat meitä kaikkia tavalla tai toisella. Raahen päätöksenteon johtoajatuksena on kuntalaisten kuunteleminen ja osallistaminen heitä koskevien asioiden valmisteluun: tämä tulee tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja varmistaa, että tieto saavuttaa asukkaat. Esimerkiksi kaupungin nettisivuille voisi kehittää ohjelman, joka välittää tietoa valmisteilla olevista asioista. Kuntalaisten osallistaminen tulee viedä enemmän käytännön tasolle niin, että se varmasti tavoittaa kaikki.

Raahen keskustan ja sen lähiasuinalueiden kehittäminen on tärkeää, mutta kylilläkin asuvat ihmiset tulee huomioida veronmaksajina. Hekin ovat oikeutettuja palveluihin, jotka vaikuttavat asuinympäristön viihtyvyyteen. Harrastus- ja liikuntapaikat ovat tärkeitä kylien lapsille ja nuorisolle, koska kylillä harrastusmahdollisuuksia on vähän. Kyse ei loppujen lopuksi ole kaupungin budjetin kannalta isoista menoeristä, varsinkin, kun kylillä tehdään paljon talkootyötä. Kun säästöjä etsitään, tulee tutkia eikä hutkia.

Olen yhteistyökykyinen. Lupaan olla ahkera, kuntalaisten tavoitettavissa ja ottaa asioista selvää.