68

68

68 Sanaksenaho Harry

Eläkkeellä, (uusi)

Olen Harry Sanaksenaho, 40-luvun lopulla Torniossa syntynyt, 71-vuotias eläkkeellä oleva, Oulun Yliopistosta vuonna 1976 valmistunut rakennusalan diplomi-insinööri.

Tieni on johtanut Oulun jälkeen aina vain alaspäin, ensin Oulunsaloon sitten Siikajoelle ja lopulta Raaheen. Loppusijoituspaikka lienee Haaralan kalmistossa.

Työsarkani opiskelun jälkeen alkoi Oulussa rakennusliikkeessä osakkaana, josta jouduin luopumaan, kun valinta Siikajoen kunnaninsinööriksi toteutui 1987.

Siikajoella työrepertuaaria riitti kaatopaikan vahdista kunnanjohtajaksi saakka. Kunnaninsinöörinä Paavolan Vesi Oy:n toimitusjohtajuus toi tehtäviini kunnallistekniikan rakentamista ja kunnossapitoa vesi- ja viemärihuollon tehtävissä sekä Ruukin ja Siikajoen jätevesipuhdistamoiden rakentamisen.

Vuonna 2000 minut valittiin Kiinteistö Oy Kummatin johtoon, josta irtisanouduin kolmen ja puolen vuoden jälkeen, kun kaupungin johdon taholta esitettiin suunnitelmat yhtiön hajottamisesta osiin, joka mielestäni oli järjetön. Tämän jälkeen siirryin taas yksityisen rakennusliikkeen palvelukseen kolmeksi vuodeksi.

Loput seitsemän vuotta toiminkin Raahen kaupungin johtavana rakennustarkastajana vuoteen 2014 saakka. Sinä aikana sain aikaan seudullisen rakennus- ja ympäristötoimen valvonnan Pyhäjoen, Vihannin, Ruukin ja Siikajoen kanssa, josta Pyhäjoki on irtisanoutunut ja vienyt Raahelta kaksi pätevintä viranhaltijaa. Vihanti on liitetty Raahen kaupunkiin sekä Siikajoki ja Ruukki ovat menneet yhteen Siikajoen nimen alle ja ovat vielä toistaiseksi yhteistyössä Raahen kanssa. Nykyinen toiminta on saanut yllättävän paljon kritiikkiä molempien kuntien rakennusalan toimijoilta.

Luottamus- ja järjestötoimet

Jo Siikajoen aikana toimin Siikajoen Keskustan pitäjäosaston sihteerinä viitisen vuotta sekä Siikajoen Vanhustenkotiyhdistys ry:n johtokunnan puheenjohtajana. Nimi muutettiin Puistolaksi ja toimintaan palkattiin yhdessä kunnan kanssa henkilökuntaa sekä tehtiin testamenttirahoituksella suuri peruskorjaus ja laajennus, johon saatiin silloisen RAY:n avustusta sekä rakentamiseen että toimintaan. Nykyinen toimija sielläkin on Attendo.

Lions-toimintaan tulin mukaan jo Siikajoella ja Raahessa olen edelleen LC Raahe Kreivin jäsen ja sihteeri sekä kaudella 2021-2022 klubin presidentti.

Raahessa luottamustehtävä vuosia on kertynyt Raahen Energia Oy:ssä, Raahen Tuulienergia Oy:ssä, Vihannin Lämpö Oy:ssä, Raahen Seudun Uimahallisäätiössä, jonka perusparannus- ja laajennushankkeen suunnittelu, urakkakilpailutus ja rakentaminen oli silloisen hallituksen ja toimihenkilöiden suoritus, josta voin olla ylpeä, vaikka arvosteluakin olen saanut kokea, mutta sehän tiedetään, että tietämättömyyden suurella varmuudella on turhankin helppo puhua. Toimin myös kaupungin valtuutettuna ja hallituksen puheenjohtajana vuodesta 2005 johtavaksi rakennustarkastajaksi siirtymiseen saakka. Olen ollut myös kirkkovaltuutettuna ja kirkkoneuvoston ja rakennustoimikunnan jäsen Raahen kirkon korjaus hankkeessa.

Järjestötoiminnassa olen ollut Raahen Keskusta ry:n hallituksen puheenjohtajan ja Keskustan Raahen kunnallisjärjestön jäsenenä ja puheenjohtajana. Edelleen olen Raahen Keskustan hallituksen jäsen.

Raahen kaupungin eläkeläiset RAAKEL ry:n hallituksen puheenjohtajan ja sihteerin tehtäviä olen hoitanut viimeiset neljä vuotta.

Harrastuksiini on kuulunut vuodesta 1988 asuntoautomatkailu. Vuoteen 2009 saakka matkat kohdistuivat Euroopan maihin Välimereltä Britteinsaarille ja entisen Itä-blokin alueelle, jopa entinen Itä-Saksakin tuli nähtyä ennen sen kukistumista. Viime vuosikymmenen aikana matkailu karkasi niin sanotusti kynsistä kahdella 5-6 viikon matkalla USA:han. Route 66 ja Länsi-Rannikon osavaltiot on nähty sekä tehtiin vielä kaksi kahden viikon matkaa satujen saarelle, Islantiin. Viimeisin kolmen kuukauden matka tehtiin omalla asuntoautolla Afrikan puolelle Marokkoon.

Raahen Mieslaulajien II-bassoa olen yrittänyt myös laulaa ja olen mukana Raahen Rkm ja Ins. ry:ssä. Kuulun myös jäsenenä Raahen Kauppaklubi ry:een.

MOTTO: Yhteistyö on avain kaikkeen.