Kuntavaaliehdokas Annekristiina Tuovinen: ”Matkailusta elinvoimaa Raahen keskustan alueelle”

Matkailusta elinvoimaa Raahen keskustan alueelle

Elinvoima on monen poliitikon huulilla lähestyvissä kuntavaaleissa. Matkailu on yksi maailman suurimmista elinkeinoaloista. Matkailu on elinvoiman rakentamista ja yrittäjyyttä. Matkailu luo työpaikkoja etenkin naisvaltaisille aloille. Kunnan tehtävänä on mahdollistaa matkailu elinkeinoalana, rakentaa infrastruktuuria ja luoda vetovoimaiset puitteet matkailulle.

Mikä on matkailijan määritys? Minua viisaamman (Lehtonen 2010) tekemä määritys on, että ”Matkailija on ihminen, joka liikkuu meidän paikkakunnallamme ja jolla on takataskussaan lompakko meille kuuluvaa rahaa.” Mitä enemmän meillä on matkailijalle suunnattua tarjontaa, sitä enemmän matkailija kuluttaa. Matkailija kaipaa matkallaan ainutlaatuisia elämyksiä, tapahtumia ja laadukasta paikallista lähiruokaa, joista hän on valmis maksamaan. Matkailija jättää matkailutuloa keskimäärin 100–150 e/vrk yöpyessään paikkakunnalla. Luonnollisesti meidän tulisi pyrkiä siihen, että matkailijan viipymä Raahessa olisi useamman vuorokauden. Useat maat ja paikkakunnat elävät pitkälti matkailijoiden jättämästä matkailutulosta.

Mitä matkailija tekee ensimmäiseksi, kun päättää lähteä matkalle? Hän selvittää kuinka kohteeseen päästään ja sen jälkeen hän etsii majoituspaikan. Näihin valintoihin vaikuttaa tuleeko matkailija yksin, kaksin vaiko perheen kanssa.

Edustaessani Raahea messuilla eri puolilla Suomea, olen tuhansia kertoja törmännyt kysymykseen siitä, mistä lapsiperhe voi vuokrata ympärivuotiseen käyttöön soveltuvan mökin/loma-asunnon Raahesta? Etenkin jos perhe haluaa tulla Raahen saaristoon melomaan tai hiihtämään ja kohteeseen pitäisi päästä vielä omalla autolla.

Loma-asuntoja löytyy nihkeästi Raahen keskustan palvelujen läheltä. Raahen keskustan liikkeet ja ruokapaikat tarvitsevat kipeästi matkailutuloja. Kun matkailijat yöpyvät keskustan lähellä, se tuo matkailutuloja keskustan yrittäjille sekä elävöittää Raahen keskustaa. Raahe on kuitenkin pieni kaupunki, jossa saaristo ja Wanha Raahe ovat elämyspalveluineen lähellä keskustaa, ja tämä onkin Raahen vahvuus matkailussa.

Matkailu vaikuttaa paikkakunnan omien asukkaiden viihtyvyyteen, sillä siellä missä matkailija viihtyy, viihtyy myöskin paikallinen asukas. Matkailu tuo mukanaan palveluita ja monipuolista yrittäjyyttä. Keskustamme tuntuu näivettyvän ja minulla ainakin hätä on suuri. Raahe kaipaa kipeästi matkailualasta syntyviä työpaikkoja sekä verotuloja.

Annekristiina Tuovinen

AMK matkailuala

Kuntavaaliehdokas Keskusta -sitoutumaton

p. 0400 164 199

Seminaarinkatu 5 C 19

92100 Raahe